Hajdemo u planine

Bosna i Hercegovina

O olimpijskim ljepoticama već se dovoljno zna

 Jahorina

 

Olimpijska ljepotica, smještena 30-ak kilometara od glavnog grada Bosne i Hercegivine, svakom ljubitelju zime, nezavisno od toga da li uživa u sportovima na snijegu ili ne, može da pruži vrhunsku zabavu i odmor. Jahorina ima položaj pogodan za staze za skijaše, bordere, skijaško trčanje, ali i noćno skijanje, te staze za početnike i one na kojima mogu da uživaju Vaši mališani. Izvrstan noćni život u odličnim jahorinskim hotelima učinio je ovo zimovalište poželjnim za mlade ljude iz cijelog svijeta. Još jedna odlika karakteristična samo ovoj planinin u BiH jeste da ona ''živi'' tokom cijele godine.

 

Vlašić

 

Planina Vlašić turistički je biser Bosne i Hercegovine, čiji najviši vrh doseže visinu od 1943 metra nadmorske visine. Vlašić raspolaže sa 25 km uređenih staza, 2 velika ski lifta, kao i baby ski lift. Ovdje se nalazi i 90 metara visoka prirodna skakaonica koja se ubraja u najatraktivnije u Europi. Vlašić odlikuje veliki broj sunčanih dana, ali i činjenica da je planina pod snijegom nerijetko i po pola godine.

 

Bjelašnica

 

Nedaleko od Sarajeva, a ipak mnogo udaljeni od gradske buke, kriju se predivni pejzaži Bjelašnice koji nalikuju bijelim pustinjama. S obzirom na to da njen najviši vrh doseže čak 2067 m nadmorske visine tu je i davne 1894. godine podignuta i meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Mir i tišina, uz uređene staze koje su pod stalnim nadzorom Gorske službe, omiljeno je vikend izletište Sarajlija, ali i sjajno mjesto za porodična zimovanja.