You in Greece

Grčka

Grčka se nalazi na jugu Balkanskog poluostrva i upravo tu Evropa izlazi najdalje na jugoistok preko razuđenih grčkih ostrva.

 Grčka ima oko 11 miliona stanovnika, a glavni grad je Atina sa oko 4 miliona. Visoke planine se usjecaju u Grčku od albanske granice na sjeveru do Korintskog zaliva na jugu. Oko 70% zemlje je brdovito sa oštrom planinskom klimom i ne baš plodnom zemljom .

Grčka ostrva i priobalne krajeve karakteriše tipična sredozemna klima: zime su blage i kišovite, a ljeta suha i vrela. Na sjevernim planinama zima je jaka, a padavine su česte i obilne.

Ribolov je na oko 2.000 grčkih ostra u Jonskom, Sredozemnom i Egejskom moru, nezaobilazna djelatnost. Obala je veoma razuđena, sa velikim brojem ostra, poluostrva, zaliva i po razuđenosti je druga u Evropi.

Preko ljeta Grčku pohode turisti zbog sunca, velikog broja prelijepih mjesta i plaža, a zimi zbog njenih spektakularnih drevnih antičkih ruševina, manastira i brojnih spomenika kulture koji govore o bogatoj prošlosti jedne od najstarijih     civilizacija na svijetu.

Grčka je najstarija država u Evropi u njoj su nastale evropska civilizacija, kultura i umjetnost, na šta su Grci danas jako ponosni. Poslovična predusetljivost ovog naroda svakako je uticala na brzi razvoj turizma , ali im to nije oduzelo njihovu ležernost, opušten odnos prema gostima, druželjubivost, želju za muzikom i igrom što sve zajedno svrstava ovu zemlju među najpoželjnije turističke destinacije na svijetu.