Duh Balkana

Ni mala teritorija ni bogatija istorija

Balkan je od pamtivijeka bio most između Azije, Evrope, istoka i zapada. To je doprinijelo formiranju multietničkih grupa, prouzrokovalo različite kulturne i političke efekte i nerede tokom istorije.
Postoji mnogo različitih tumačenja o tome kako je ovo poluostrvo dobilo ime. Najraširenije je vjerovanje da je dobio ime po italskom bogu vulkanske vatre, Vulkanu. Ovaj dio Balkana je mnogo puta bio centar mnogih svjetskih dešavanja. Ubistvo Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine se smatra uzrokom Prvog svjetskog rata.

Balkansko poluostrvo je područje jugoistočne Evropa okruženo vodom sa tri strane: Jadransko more na zapadu, Sredozemno more (uključujući Jonsko i Egejsko more), Mramorno more na jugu i Crno more na istoku. Dunav, Sava i Kupa često se smatraju njegovom sjevernom granicom.
Balkansko poluostrvo ima kombinovanu oblast od oko 490.000 km2.

Često spominjani “Zapadni Balkan” uključuje zemlje: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija.


Želite…

…mir?

Za kratko vrijeme možemo vam organizirati izlete do veličanstvene obale Jadranskog mora u Crnoj Gori i Hrvatskoj i upoznati vas sa mjestima čiji će vas sklad učiniti opuštenim. Prašume kakve nema nigdje u Evropi, mir i svježina olimpijskih planina, zvuci divljih konja u sumrak i topla, seoska domaćinstva probudit će prijatna osjećanja u vama. Također, možete odabrati foto-safari u jednom od mnogih parkova prirode uz pecanje ili sakupljanje bilja.

…duhovni preporod?

Međugorje, katoličko svetište koje zauzima drugo mjesto u svijetu po broju posjetilaca, mnogi pravoslavni drevni manastiri u kojima su zabilježena čudesna iscjeljenja i impresivne tekije čine Balkan svjetskim centrom vjerskog turizma.

…adrenalinski udarac?

Mnoge uzbudljive aktivnosti koje su zapanjujuće, kao što su splavarenje brzacima Neretve, Une, Vrbasa, Tare, Drine i ostalim balkanskim rijekama dio su ove ponude. Oni koji žele da dobiju svoju dozu adrenalina mogu uživati i u vožnji kvadovima u brdovitim područjima. Tokom zimskih mjeseci, zabavne aktivnosti kao što su snowboarding, skijanje tokom dana i noćno skijanje uz obilje drugih oblika zabave koje poznata ski odmarališta iz Bosne i Hercegovine i Srbije nude, nalaze vam se na raspolaganju.

…lude noćne izlaske?

Noćni život Beograda ima svjetsku reputaciju. Zabava na plutajućim riječnim klubovima je preporuka mnogih svjetskih vodiča. A ništa manje impresivni nisu ni kockarnice u Sloveniji i Crnoj Gori ili bosanska tradicionalna muzika Sevdah.

…novi osmijeh?

U saradnji sa vrhunskim timom stomatologa jedne od najmodernijih poliklinika u Evropi, nudimo vam mogućnost da imate blistav osmijeh za samo 24 sata. Zahvaljujući toj inovaciji, osmislili smo petodnevni aranžman u glavnom gradu Bosne i Hercegovine koji podrazumijeva upoznavanje naše kulture, običaja i prirodnog bogatstvo, kao i savršen osmijeh za koji prije niste imali vremena.

„Zapadni Balkan“ uključuje zemlje: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

Izaberite svoju sljedeću avanturu!Cover vector created by freepik – www.freepik.com
Montenegro, and Srbia flag photos created by www.slon.pics – www.freepik.com
Background photo created by www.slon.pics – www.freepik.com
Croatia flag photo created by www.slon.pics – www.freepik.com
Bosnia and Herzegovina photo created by www.slon.pics – www.freepik.com