Vinska cesta Hercegovine

Postoji zemlja na Balkanu u kojoj se na tek nešto više od 50.000 kvadratnih kilometara površine nalaze sva ovozemaljska dobra i duhovne blagodati.

Dan možete započeti na predivnoj obali Jadranskog mora, a završiti ga u savršenom miru planinske tišine. Jednako tako možete da birate između ludog adrenalina koji Vas obuzima dok se spuštate kanjonima nekih od podivljalih ljepotica-rijeka i opuštajuće vožnje kanuom i foto safarija u parku prirode.

Za ljubitelje dobre kapljice postoje izvrsne rute vinskog turizma, koje prate sve blagodati autohtone kuhinje, ali i veliki broj vjerskih i kulturno istorijskih spomenika pod zaštitom UNESCO-a te priče o njima kojima ćete možda i najbolje nahraniti dušu.

Ono što je veoma posebno i za sve strance zapanjujuće jeste način na koji te priče, ali i brojne legende koje nemate gdje da pročitate, naši ljudi pričaju, zato u posljednjih par godina rapidno i raste interesovanje za seoski turizam.


Vinarija "Podrumi Vukoje 1982"

Okićena sa preko 100 zlatnih medalja na brojnim svjetskim sajmovima vinarija “Podrumi Vukoje 1982” u zadnjih pet godina slovi za jednu od najboljih u regionu, a nosilac je i “Zlatne povelje” za vinski turizam, što je jedan od mnogobrojnih dokaza o gostoljubivosti kojom domaćini dočekuju turiste iz cijelog svijeta.

Pored somelijera koji posjetioce upoznaju sa autohtonim sortama vina iz podruma, degustacije u ovoj vinariji imaju i edukativan karaker, jer turiste kroz vinograde i podrume vodi enolog koji im na licu mjesta objašnjava proizvodnju vina i daje profesionalne odgovore za sva eventualna pitanja. U vlasništvu “Podruma Vukoje 1982” je i prva vinska galerija u jugoistočnoj Evropi koja se nalazi na petom i šestom spratu zgrade, a odlikuje je panoramski pogled na Trebinje.

Osim u ovoj impresivnoj galeriji, vina se mogu degustirati i u profesionaloj degustacionoj sali, restoranu “Vukoje 1982” gdje je moguće doživjeti pravo vjenčanje vina i jela hercegovačkohg kraja, te u “Vinogradarevoj kući” koja se nalazi na samim Carskim vinogradima Ušće (iz 19. vijeka, koje je podigla Austrougarska monarhija) u nezaboravnom krajoliku hercegovačkog krša na rijekama Trebišnjici i Sušici.


Vinarija "Tvrdoš"

U jednoj prastaroj epskoj narodnoj pjesmi pominje se manastir Tvrdoš i njegovi podrumi, odnosno manastirske izbe ispunjene vinom.

U tamnim vremenima poslije propasti srednjovjekovne države, monasi su u manastirima očuvali klicu duhovnosti i kulture, pa i tradiciju vinarstva. Monasi manastira Tvrdoš, započeli su prije desetak godina novo poglavlje u priči o manastirskom vinarstvu kod nas.

Preuzeli su brigu nad vinovom lozom u Trebinjskom polju, gdje su stari zasadi Vranca smešteni na 70 hektara površine i podigli čak 60 hektara mladih vinograda u Popovom polju.

Danas, manastir ima dva velebna podruma sa veoma prijatnim degustacijskim salama u kojima su uživale mnoge poznate ličnosti iz cijelog svijeta.


Vinarija "Carski vinogradi"

Carski vinogradi nalaze se u Gnojnicama, četiri kilometara od Mostara i prostiru se na površini od 100 hektara. Nastali su u dalekoj prošlosti, još u vrijeme Habzburga i odigrali značajnu ulogu u formiranju mostarskog vinogorja jer su bili prva vinogradarska stanica – ustanovljena 1886. godine.

Bečki Hofburg je na ovom lokalitetu pokrenuo proizvodnju vina za sopstvene potrebe pa je narod tu stanicu odmah prozvao Carskim vinogradima. Žilavka iz ovih vinograda proglašena je čuvenim svjetskim vinom te je tad pobrala sva priznanja na vinskim sajmovima u Beču, Barceloni, Londonu i Parizu. Hercegovački vinari dobiše u tim godinama čak 22 zlatne medalje, neke od njih su im uručili lično tadašnji vladari car Franjo Josip, belgijski kralj Leopold, a jednu i engleska kraljica Viktorija. To je vino servirano i na prvoj klasi Titanica.

U jedinstvenim ukusima vina vinarije “Carski vinogradi” možete da uživate u degustacijskoj sali smještenoj u sred vinograda, ali ljeti, kada je hladovina u Mostaru visoko na cijeni, najprijatnijom se pokazala pećina, udaljena samo par metara od Starog mosta, u njoj je smještena prekrasna vinoteka u kojoj će Vas dočekati ljubazni domaćini


Podrumi "Andrija"

Na domak Međugorja se, u porodičnom ozračju podruma Andrije Ćorića, uvinjuje grožđe i njeguju vrhunska vina. Nastavljajući tradiciju, porodica Ćorić odlučila se izgraditi novi podrum u Paoči čiji je kapacitet dostigao polumilionski nivo.

U ovoj se vinariji od najboljeg grožđa, uz najsavremeniju opremu i stručnost enologa, postižu zapaženi rezultati u proizvodnji vrhunskih i kvalitetnih vina.

Ta odabrana vina dozrijevaju u hrastovim bačvama podzemnog podruma, u čijoj je prijatnoj hladovini moguće organizovati degustacije, ali i uživati u ukusima autohtonog sira i pršuta, te još jednom spoznati ljepotu sklada hercegovačkog vinarstva i kulinarstva.


Vinarija "HP Produkt"

Vinarija “Hercegovina Produkt” nastala je kao prirodan slijed vjekovne tradicije porodice Barbarić u uzgoju vinove loze, proizvodnji vina i rakije.
Vinarija ima kapacitet od 2,5 miliona litara, a u proizvodnji se koriste najsavremenija tehnološka rješenja i ekološki čiste metode koje su garant visoke kvalitete proizvoda.

Paleta proizvoda “Hercegovina Produkta” je široka i sastoji se od vina, prirodnih voćnih rakija i likera. Vinarija “Hercegovina Produkt” može se pohvaliti i jednim od najljepše uređenih podruma u kojemu je smještena prekrasna degustacijska sala, gdje se za najavljene grupe posjetilaca organizije prezentacija s degustacijom te obilazak vinarije.

Ono što zaista može da Vas ostavi bez daha je obilazak etno sela “Herceg” i ručak u živopisnom restoranu, čiji će Vam enterijer dočarati kako su, vijekovima prije, živjeli naši preci.Vaša posjeta Hercegovini može biti znatno bogatija uspomenama
ako je oplemenite obilascima nekih od vjerskih i kulturno-istorijskih spomenika kojima ovaj kraj obiluje.

Posjete manastirima Hercegovačka Gračanica u Trebinju ili Žitomislić kod Mostara i priče koje će da Vam ispričaju monasi ovih manastira nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Jednako kao i pogled na dio “raja na zemlji“, kako ga turisti iz cijelog svijeta nazivaju, koji se nalazi u Blagaju, na vrelu Bune, gdje je smještena i jedna od najstarijih tekija sa ovih područja. Nedaleko se nalazi i srednjovjekovni grad Počitelj, sa, i danas očuvanim, kulama za stražu koje dominiraju gradom.

Samo 15-ak kilometara od Počitelja je i Gospino svetište – Međugorje. Statistike kažu da je ovo drugo hodočasničko mjestu na svijetu (po broju posjeta vjernika).

Posjetiti Hercegovinu, a ne posjetiti Stari most i odgledati skok jedne od “mostarskih lasti” bio bi veliki propust. Ovo mjesto svojom ljepotom apsolutno dominira Mostarom i jednako oduševljava svakoga, od slučajnih prolaznika do putnika namjernika.

Obilazak hercegovačkih vinarija, uz mogućnost posjete vjerskim, kulturno-istorijskim i prirodnim blagodatima Hercegovine.

Izaberite svoju sljedeću avanturu!